2011

2011 – Valborgsång med NS, Körfestival, Proms, Tallinn

Bildspel 2011, klicka på bilden. Foto:  Anna Lindskog, Claudia Deglau, Henrik Wallenius.

Valborgsmässoafton 2011 firade Allmänna Sången Visby med att blåsa liv i en av körföreningens äldsta traditioner: att hälsa våren på läroverkets trappa. I många, många år paraderade och sjöng ”Allmänna” där på Valborg, men vårsjungande är av tradition en manlig angelägenhet. Så när Allmänna Sången på 1970-talet förvandlades till blandad kör tog manskören NS över. Våren 2011 fick vi i uppdrag i Gotlands körförbunds körstafett att göra en konsert tillsammans med NS. Vårt förslag att sjunga ihop på Valborg fick NS-herrarna att jubla! Konserten på nuvarande St Hansskolans gård var mycket välbesökt och uppskattad. Mats Hallberg och NS dirigent Ragnar Håkansson (Gotlands Körförbunds ordförande) turades om att dirigera. Aftonen avslutades med en gemensam ”sittning” med mycket sång och glädje. Kanske har vi därmed startat en nygammal tradition?

Körfestivalens final hölls den sista majhelgen med konserter i Visbys ruiner på fredagkvällen och en stor finalkonsert i Almedalen på lördagen. Under torsdagen och fredagen bandades ett stort antal gotländska körer vid SR Gotland. Allmänna Sången sjöng först en konsert i Helge ands ruin och kom sedan som sista kören till radiostudion och sjöng in ett knippe sånger som ska sändas under vintern.

Körstafett och bröllop
Lördagskonserten inleddes när ett par hundra gotländska körsångare tågade in i Almedalen från fyra håll. På plats, på den något blåsiga scenen, sjöng alla i en festivalkör ledd av danska energiknippet Lone Larsen. Babben Larsson underhöll och presenterade bland andra Gunnel Mauritzson, som under året repeterat med öns körsångare tillsammans med Lone. Gunnel sjöng solopartiet i ”Andetag” ur Volund tillsammans med Allmänna Sången. Mats Hallberg hade för dagen arrangerat sången för blåsarkvintett. Gotlandsmusikens blåsarkvintett, en av de främsta i landet, uruppförde det nya arret. Efter denna vår insats smög vi försiktigt iväg för att sjunga vid en vigsel i St Lars Ruin. Brudparet hade valt att låta sin högtidsstund inramas av körsång. Enligt tackkortet gjorde vi vigseln oförglömlig genom att sjunga ”Livets Morgon” ur Volund, kärleksvisan ”Uti vår hage” och Ale Möllers trolska ”Glaspolska” som berättar om älskog.

Last Night of the Proms
The very Last Night of the Proms blev Allmänna Sångens debutkonsert på Visby Strand inför över 800 personer i publiken. Gotlandsmusiken har avslutat flera konsertserier med en proms efter engelsk förebild, nu var det sagt att det får bli den sista. När dirigenten Jan-Åke Hillerud insjuknade före påsk flyttades promsen fram till söndagen den 19 juni. Kören var stödkör för publiken i allsång och stöttade också tenorsolisten Per-Håkan Precht. Vårt huvudnummer var ”Andetag” ur Volund, som vi sjöng ackompanjerade av Gotlands blåsarkvintett. Eva Sjöstrand, alt i kören, var konferencier och introducerade vår solist med berättelsen att hon faktiskt flyttat till ön inspirerad av Volund-cdn: alten Claudia Deglau. Hennes innerliga sång grep oss alla.

Wasf goes Estonia!
Torsdag den 1 september reste ett tjugotal sångare ledda av Mats Hallberg till Estland. Först repeterade vi ombord på den båt som förde oss till Tallinn redan när den låg i Värtahamnen i Stockholm. Fredagmorgonen den 2 september möttes vi av våra vänner i kören vid friluftsmuseet Eesti Vabaöhumuuseum. Vi bjöds på en rundtur både på museet och i Tallinn, där vi fick se det fantastiska sångarfältet, där den sjungande revolutionen startade. Vi lät våra röster klinga ut över fältet och de klingade än mer på fredagkvällen, när vi gav en konsert i den svenska Sankt Mikaels kyrka i Tallinn. Efter konserten arrangerade vänkören fest i museet.
På lördagen sjöng vi i Haapsalu, Ilon Wiklands hemstad. Vi gick en tur i det vackra Haapsalu och såg den mäktiga biskopsborgen innan vi sjöng upp inne på Ilon Wikland-museet inför konserten i Kuursal. På hemväg från Haapsalu stannade vi vid ruinen av cistercienserklostret i Paldise, vi sjöng några sånger också där.

Bildstenskonsert
Väl hemkomna från Tallinn gav vi några dagar senare en konsert i Gotlands Fornsal i samband med det första bildstenssymposium som anordnats av Riksantikvarieämbetet. Ett 60-tal deltagare, forskare från många länder, samlades bland sina favoritstudieobjekt bildstenarna i Bildstenshallen. Runologen Thorgunn Snaedal introducerade kören med att berätta om Eva Sjöstrands ”En gotländsk Edda”. Eva fungerade som konferencier och band samman de sånger vi sjöng bland annat ur Volund och Utlottningen. Kören sjöng som vanligt hela programmet utantill, för första gången Andetag utan ackompanjemang och med Elisabeth Fackel som solist. Många symposiedeltagare var hänförda och starkt berörda av vår konsert.

Barock- och adventskonserter
Starkt berörd blev också publiken vid Gotlandsmusikens barockkonsert på Visby Strand den 12 november. Tillsammans med Capella Gotlandica sjöng vi klassiker av Händel, Purcell och Bach, ackompanjerade av Gotlandsmusikens blåsorkester i en mustig och välkomponerad konsert initierad och ledd av kormästaren Bo Wannefors. ”Den bästa konsert vi varit på” var omdömet från många, många i den 800 personer starka publiken. De fick njuta också av stilfull dans av ungdomar från Gotlands dansutbildningar och höra sovande prinsessor vakna till liv när vi sjöng medeltida sånger Bo Wannefors hämtat ur glömda arkiv i spanska Zaragoza.

Parallellt med barockmusiken repeterade vi julsånger och sjöng traditionsenligt till facklors sken lördagen i den första adventshelgen i St Lars ruin i Visby. Natt över jorden, Ave Maria och Joy to the World klingade i den närmast fullsatta ruinen men oj så kallt det är vartenda år… Rädda Barnen samlade in ett rekordbelopp och vi kände oss styrkta att sjunga vidare i Othem och Sanda kyrkor den första decemberveckan. I Othem ansåg prästen att vår konsert var det bästa som hänt sedan hon kom till församlingen! I den fullsatta Sanda kyrka rådde en förtätad stämning och vi fick många tacksamma hälsningar efteråt att det finns människor som vi körsångare, som ägnar så mycket tid och kraft åt sjungande och sprider sådan glädje med vår sång. Med de orden i sinnet kändes det fint att avsluta köråret med att önska alla, sångare och åhörare goda helger och ett gott nytt år!