1998 – Skivinspelning och Hansedagarna i Visby
Volund-inspelning
Den 14-15 mars tog vi oss an uppgiften att påbörja inspelningen av Volund-musiken i Öja bygdegård i Burgsvik. Såväl helkör som delar av kören slipade sedan vidare på vår kommande CD under flera vårhelger. Tagningar och omtagningar, väntan med och utan pajätning och en ständigt lika glad och positiv Micke Lyander. Hur som helst… resultatet blev slutligen en historisk första CD-inspelning med Allmänna Sången och Gunnfjauns Kapell. CD:n släpptes dagen före invigningen av Hansedagarna.
Hansedagarna (11-13 juni)
Vid invigningen av Hansedagarna på Strandgärdet var kören ett av många uppskattade inslag. Publiken med välklädda kommunhöjdare och hedersgästen, drottning Silvia, i en grön dräkt, kunde sålunda beskåda (och hoppas vi framför allt höra) Allmänna Sången, där herrstämman, dagen till ära var skrudad i lökfärgade, rosa, bruna och grå långkalsonger.
Under Hansedagarna uppfördes Volund under dagarna tre, först mot slutet kom publiken. På grund av att vädrets makter inte tillät utomhusagerande i S:t Klemens ruin spelade vi i S:t Nicolai ruin – som inte kändes helt ”rätt” – men nöden har som bekant ingen lag!
Mera Volund
Efter Hansedagarna och sommaruppehåll spelades Volund upp den 29 juli för ett sällskap där vår dåvarande landshövding Lillemor Arvidsson stod som värdinna, innan vi den 1:a augusti hamnade på ”hemmaplan” i Ardre, där bildstenen hittades för exakt etthundra år sedan. Efter historiskt föredrag i bygdegården, efter lammgrillning och gotlandsdricke för de som vågade, spelade vi på kuperad naturscen upp Volund denna härliga sommarafton med över 200 åskådare.
Bildstenen
Under Medeltidsveckan spelades Volund som dubbelföreställning. Volund-säsongen avslutades sedan med en av Gotlands kommun abonnerad föreställning den 14:e augusti för delegater från våra nordiska vänorter, och gick sedan till vintervila med flaggan i topp.
Höstens träningar inriktade sig så småningom på vårt traditionsenliga framträdande med julsånger i Helge Ands ruin. Som vanligt intog vi sålunda ruinen fredag och lördag före 1:a advent med glögg , marschaller och ljuslyktor. Som vanligt gav vi vår publik andlig styrka dels genom finstämd sång, men denna gång också genom dikter av Ferlin, förmedlade av Eva Sjöstrand. Ca 400 personer fördelade på tre föreställningar blev årets facit.